Jadłospis
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 14.04.2025 (Energia: Kcal) |
płatki chocapic na mleku 200g, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, szynka krucha20g, rzodkiewka 8g, ogórek zielony 10g, herbatka owocowa - borówka z kwiatem chabru, pomarańcze(150g) (Alergeny: 1,7) |
żurek(250ml), zapiekanka z ryżu i jabłek(190g), z serem białym i polewą jogurtową (100g) kompot mieszanki owocowej(180ml) (Alergeny: 1,3,7,9) |
bułka pszenna 30g, masło 5g, jajko35g, roszponka, pomidor 10g, mleko
(Alergeny: 1,7) |
WTOREK 15.04.2025 (Energia: kcal) |
kasza manna(10g) na mleku (180ml), pieczywo mieszane(35g)z masłem(5g), szynka bankietowa (20g), humus, pomidor10g, szpinak10g, kiełki, herbata owocowa z dzikiej róży, gruszka (120g) (Alergeny: 1,7) |
zupa szpinakowa(250ml) kotlet z piersi kurczaka panierowany(70g), ziemniaki(120g), marchewka z groszkiem 75g, sałata z jogurtem 75g, kompot z rabarbaru(180ml) (Alergeny: 1,7,9) |
chałka z masłem 35g, dżemem5g, mleko180ml, jabłka(100g)
( Alergeny: 1,7) |
ŚRODA 16.04.2025 (Energia: kcal) |
kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane(35g), masło(5g), makrela wędzona(35) z cebulką, ogórek zielony 20g, herbata miętowa, jabłka120g (Alergeny: 1,3,4,7) |
zupa kartoflanka (250ml), gulasz wołowy z warzywami (150g) kasza jęczmienna (35g) surówka selera, jabłka i ananasa150g, kompot z agrestu(180ml) (Alergeny: 1,7,9) |
kanapka( chleb orkiszowy 30g, masło 5g, szynka z indyka20g, papryka 10g,kiełki), kakao na mleku 150ml
(Alergeny: 1,7) |
CZWARTEK 17.04.2025 (Energia: kcal) |
płatki jaglane (10g) na mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), pasztet wiejski (30g), ogórek kwaszony 15g, papryka 15g, herbata owocowa – owoce leśne, pomarańcze 150g (Alergeny: 1,7) |
barszcz czerwony(250ml), pulpety w sosie serowym(100g), makaron penne (40g), roszponka z pomidorem, cebulką i rzodkiewką z oliwą 80g, kompot z wiśni(180ml) (Alergeny: 1,7,9) |
ciasto drożdżowe – wypiek własny80g, mleko150ml, owoce100g
(Alergeny: 1,7)
|
PIĄTEK 18.04.2025 (Energia: kcal) |
mleko z miodem(180ml), pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), mielonka(20g), ser żółty (15g), pomidor 10g, cykoria 5g, herbatka malinowa z żurawiną gruszka(150g) (Alergeny: 1,7) |
zupa fasolowa(250ml), ryba dorsz smażony(75g), ziemniaki(120g), surówka z kapusty kwaszonej, marchwi i jabłek(150g), kompot z jabłek(180ml)
(Alergeny: 1,3,7,9) |
serek naturalny oprószony czekoladą 30g, wafle ryżowe 10g, banan 100g
(Alergeny: 1,7) |
Między posiłkami na życzenie dzieci podawana jest herbata owocowa oraz woda.
ALERGENY
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. skorupiaki i produkty pochodne
3. jajka i produkty pochodne
4. ryby i produkty pochodne
5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. soja i produkty pochodne
7. mleko i produkty pochodne
8. orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. seler zwyczajny i produkty pochodne
10. gorczyca i produkty pochodne
11. nasiona sezamu i produkty pochodne
12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
13. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na So2
14. mięczaki i produkty pochodne.